Een hackersgroep stelt de persoonlijke gegevens van 560 miljoen klanten van Ticketmaster in handen te hebben. De aanvallers zeggen onder meer namen, adressen, mailadressen, telefoonnummers, creditcardgegevens en ticketaankopen van klanten te hebben gestolen.

Hackersgroep ShinyHunters heeft bewijs van de aanval op het darkweb geplaatst, dat veel wordt gedeeld op bijvoorbeeld sociale media. De aanvallers zeggen de gegevens te verkopen voor een half miljoen dollar, als een “eenmalige aanbieding”.

Ticketmaster is een internationaal verkoopplatform voor concertkaartjes dat in vele landen in de wereld actief is. Het Amerikaanse bedrijf verzorgt de digitale kaartjesverkoop voor vele artiesten. In 2022 kreeg het platform veel kritiek bij de aanpak van de kaartenverkoop van de Eras Tour van Taylor Swift.

Autoriteiten in Australië melden “bezig te zijn om het incident te begrijpen” met Ticketmaster, dat onderdeel is van Live Nation. De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft daarbij volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade hulp aangeboden.

Niet bekend of hackers Ticketmaster gegevens van Nederlandse klanten hebben

Het is niet bekend of de hackersgroep ook data van Nederlandse klanten in handen heeft. Een woordvoerster van Ticketmaster zegt hierover op dit moment geen vragen te kunnen beantwoorden. Later komt Ticketmaster mogelijk met meer informatie en een reactie.

In de Verenigde Staten loopt ook een onderzoek naar Ticketmaster om mogelijke concurrentievervalsing. Het ministerie van Justitie en bijna dertig Amerikaanse staten hebben Live Nation onlangs aangeklaagd.

Ticketmaster zou een te machtige positie hebben bij de verkoop van concertkaartjes. De aanklagers willen met een rechtszaak afdwingen dat Live Nation afstand doet van Ticketmaster, dat voor veel grote concerten de ticketverkoop regelt. Live Nation organiseert grote concerten en andere live-evenementen.

De vrees bestaat dat concerthallen of stadions worden gedwongen om Ticketmaster te gebruiken om door Live Nation georganiseerde evenementen te kunnen blijven verwelkomen. Volgens persbureau Bloomberg wilden openbaar aanklagers hun onderzoek eigenlijk eind vorig jaar afronden. Maar Ticketmaster zou traag reageren op verzoeken om informatie van onderzoekers. Justitie eiste in februari veel meer informatie van het bedrijf.

De fusie van Ticketmaster en Live Nation in 2010 is al langer omstreden om de grote marktmacht die het bedrijf zou krijgen bij de kaartverkoop voor evenementen. Toezichthouders gingen alleen akkoord als Ticketmaster genoeg zou doen om gezonde concurrentie op de markt voor kaartverkopers in stand te houden.

LEES OOK: Zo’n 50.000 Nederlandse bedrijven moeten actie ondernemen vanwege nieuwe Europese regels voor cybersecurity – slechts fractie is op de hoogte